vrijdag, oktober 09, 2009

Google Wave: social networking 2.0


Google is met Google Wave de testfase ingegaan. De eerste 100.000 uitnodigingen zijn uitgestuurd aan ontwikkelaars, die zich in een eerder stadium aanmeldden, en hun vrienden. De grote vraag is of Google Wave succesvol zal zijn, maar ook: wat betekent zo’n produkt voor de telecomindustrie?
Om te beginnen iets over wat Google Wave is. Ten tijde van de aankondiging in mei 2009, tijdens een developers conferentie, werd een filmpje van een demo gemaakt. Dat is nu op YouTube te zien en geeft enig gevoel over wat Google Wave allemaal mogelijk maakt. In eerste instantie lijkt het erg op e-mail. Een van de ontwikkelaars presenteert het produkt dan ook onder het motto: hoe zou e-mail eruit zien als het vandaag (en niet 40 jaar geleden) werd uitgevonden?
Google Wave is een collabarotion tool, dat daardoor volledig in de traditie van Web 2.0 past. Gebruikers kunnen ermee e-mailen en een groep, een ‘wave’ aanmaken van mede-gebruikers. Daaraan kunnen voortdurend mensen worden toegevoegd. Als iemand bezig is met een bericht, zien de deelnemers real-time wat de ander aan het schrijven is, en zij kunnen daarop direct reageren. Zo lijkt Google Wave een kruising tussen e-mail en chatten (instant messaging), met dit voordeel dat je niet langdurig aankijkt tegen de boodschap dat je compagnon aan het typen is, maar dat je direct ziet wat hij schrijft. Het real-time karakter is dan ook essentieel. Overigens is het ook mogelijk om je tekst pas zichtbaar te laten worden als je klaar bent; speciaal voor mensen die zich nogal eens bedenken en hun tekst willen deleten.
Daar komt bij dat foto’s en documenten eenvoudig door ‘drag and drop’ in een wave ingevoegd kunnen worden. Vandaar dat Google Wave vooral een collaboration tool is. En daarmee heeft het ook wat weg van een social network.
Naast real-time is een andere karakteristiek essentieel voor het functioneren van het produkt: het draait eenvoudig in iedere willekeurige browser. Daarvan was de Internet Explorer van Microsoft uitgesloten, maar een speciale plug-in is door Google gebouwd, onder de naam Chrome Frame, om in deze lacune te voorzien.
Kortom, Google Wave kan misschien nog het beste omschreven worden als real-time social networking. En een mobiele variant is een kwestie van tijd. Maar kan zo'n tamelijk ingewikkeld produkt als dit succesvol zijn? Al na een dag doken enkele van de 100.000 uitgestuurde uitnodigingen op eBay op, maar de vraag is of dat een gunstig voorteken is of niet. Daarbij kom dat Wave de strijd aangaat met tal van bestaande applicaties. Zo is MSN in Nederland bijvoorbeeld nauwelijks weg te denken.
Google heeft vooral gewerkt aan de ‘scalability’ en zal met de eerste groep van 100.000 gebruikers testen of er voldoende stabiliteit in de dienst is. Het is voorts een open source product, dus ontwikkelaars wereldwijd kunnen zich ermee gaan bemoeien. Ribbit, onderdeel van BT, heeft al laten weten telefoniediensten op Wave te willen ontwikkelen.
Wat deze nieuwe dienst ook duidelijk maakt, is de grote rol van ontwikkelaars in de huidige telecomwereld. Zelfs kleine partijen als de Nederlandse aanbieders TNF (dochter van Vodafone) en Solcon hebben hun eigen ontwikkelaars in dienst. Vodafone zelf kwam onlangs met zijn nieuwe ‘unified communications’ platform Vodafone 360, dat grotendeel in-huis ontwikkeld is door een legertje van 1.000 ontwikkelaars. En natuurlijk hebben bedrijven als Google, Yahoo!, Apple en Amazon.com, aanbieders van over-the-top (OTT) diensten, grote aantallen ontwikkelaars in dienst. Een goed voorbeeld is ook Iliad, de alternatieve aanbieder op de Franse ADSL- en FTTH-markt met de merknaam Free. Ook Iliad is voortdurend bezig zich te onderscheiden van de concurrentie door nieuwe applicaties te ontwikkelen.
Ten slotte mag niet over het hoofd gezien worden dat Google Wave, indien succesvol, grote consequenties zal hebben voor het wereldwijde internet verkeer. Het gemak waarmee foto’s en andere bestanden gedeeld kunnen worden, zal consequenties hebben voor de kwaliteit en de redundantie van de verbinding van de gebruikers. De aard van het produkt roept ook Cisco’s voorspellingen in herinnering, gedaan in juni 2009, over het aantal ‘networking hours’ per dag. Door actieve en passieve multitasking neemt dit getal, volgens Cisco, toe van 36 in 2008 tot 48 in 2013.

Geen opmerkingen: